Çarşamba, Temmuz 22, 2009

maydanoz Metin...*


Metin Uca...küçükken sabahları annem sayesinde evimizde izlenen eleştirel programıyla tanımıştım onu.deli,neşeli ve sivri dilliydi.aradan üç beş sene geçti.o kitap,bu yarışma,şu program derken yine dahiliğini gösteren bir programa başladı geçen mart ayında.CNN'de...Metin Uca ile maydanoz ismini verdiği program yaklaşık yarım saat sürüyor,hafta içleri hergün yayınlanıyor.gündemden haberleri alıyor,büyük çoğunluğu güzel yurdumun güzel insanlarının tuhaflıklarını içerdiğinden-ki her geçen gün sayıları artmakta e Metin Uca ne yapsın- eleştirel bir dille bize gündemi aktarıyor.sadece aktarmıyor tabi,program esnasında koşuyor,zıplıyor ve gülüyor.vücut dilini başarıyla kullanıyor.

tarafsız davrandığını söyleyemem-aynı siyasi düşünceyi de paylaşmıyorum nitekim liberalim- belki ama pek zaman doğru söylediğini,olayları mükemmel irdelediğini iddia edebilirim.pek zaman kimsenin söylemeye cesaret edemediği doğruları söylüyor.

öyle ki kendisinin de başarmak için çabaladığı o yüzümüzdeki 30 dakikalık tebessüm tüm sıkıntılarımızı 30 dakika da olsa unutturuyor.

hayret birşey diyerek durmadan gülüyorsunuz.hele programdaki o siyasetçilerin ve kendisinin de bulunduğu 3 boyutlu animasyon resimler var ya.dünyalara bedel.

Metin Uca güleryüzlü,sempatik,doğal ve bir o kadar da zeki.hayattan zevk almasını bilenlerden.

şu an programı tatilde,ve ağlanılacak halimize nasıl gülebilirim diye düşünüp duruyorum.bir an evvel eylül gelmeli.o kaliteli programı artık başlamalı.

ve dünya durdukça başımızda durası değerli büyüğüm Metin Uca ekranlara dönmeli...

hukuk naziktir...


hukuk naziktir,içeriği olan adalet de öyle...

naziktirler nazik olmalarına ama keşke bir de onlara nazik davranan olsa...

ülkemizde vuku bulan vakalardan,AHİM'e giden davalardan,adaletsizliklerden bahsetmeyeceğim.şayet bahsedersem yıllarımı alır yazmak...

bahsediceğim şey trajikomik dediğimiz biçimden.

geçen mayısta gerçekleşti.anayasa mahkemesinin 47. kuruluş yıldönümü ve yeni hizmet binasının açılış törenine bir adalet heykeli yaptırıldı.herşey güzel,hoştu.heykeltraşı biraz farklı yapmıştı bu heykeli adalet tanrıçası Themisten de farklı.özgün olmasını istemişti ve istekleri kabul buyurulmuştu.şalvarlıydı ve göğsünde ayyıldız vardı.anadolu kadınını simgelemekmiş amacı.buraya kadar ne güzel...

ancak bir eksik vardı,o da gözünün açık olması.

gözü bağlı olan adalet heykelinin anlamı tarafsızlıktı.ancak bizimkinin gözü açıktı.adaletin kendi kültürümüzle bütünleşmesi sevindirici birşeyken,ülkemizin tarafsız olmadıklarını anlaması da hem sevindirici hem de üzücüydü.

kendilerini nihayet bilmişler,tarafsız olmadıklarını simgesel olarak göstermişlerdi.bilinçli ya da bilinçsiz.

ancak burada kırılan yine, nazik olan hukuk ve adaletti...