Salı, Aralık 15, 2009

çocuk istismarı!*



gündemini sigaranın zararları,hasankeyfin yok oluşu gibi önemli konulara ayırmaktan çekinmeyen Okan Bayülgen,geçen akşamlarda Muhabbet Kralı adlı programını da "çocuk istismarı" konusuna ayırmıştı.uzman konuklarıyla beraber tartıştığı bu konu,aileleri büyük ölçüde ilgilendirecek cinsten.zira son 1 ayda polise 350 çocuk istismarı için başvuru yapılmış.bu oldukça büyük bir rakam.




öyleyse çocuk istismarı için biraz bilgi verelim;




Dünya Sağlık Örgütü;"çocuğun sağlığını,fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen,bir yetişkin,toplum yada devlet tarafından bilerek veya bilmeyerek tüm davranışlar kötü muameledir." demiştir.2 Eylül 1990 ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ'ne göre de 18 yaşın altındaki herkes çocuktur.




çocuk istismarına maruz kalan çocukların yaş dağılımı;




%30'u 2-5 yaş arası


%40'ı 6-10 yaşa arası


%30'u 11-17 yaş arası,




Bu tabloya göre istismara maruz kalanların %70'ini küçüklerin oluşturduğunu görüyoruz.yabancı ülkelerde,özellikle amerika ve avrupada kız ve erkek oranları birbirine yakınken,Türkiye'de kızların ortalamanın üzerinde olduğunu de tespit ediyoruz.




ahlaki değerlerin çökmesiyle beraber Türkiye'deki oranların da Avrupaya yaklaştığına vakıf olmaktayız.




ayrıca istismarcıların %90'ı erkekken,%86sının da çocukların tanıdığı birisi olmaktadır.işte bu durum daha da dehşet verici.




Ülkemizdeki bu istismar üzerine oluşan kanıysa,istismara sadece kızların uğrayabileceğidir.oysa bu kanı yanlıştır.özellikle son zamanlarda erkek çocuk istismarı hızla artmaktadır.




eskiden bu durumun vahim durumda olmayışı,Türk kültüründeki koruyuculuğun sayesindedir.Türk ailesinin özellikle kız çocukları üzerinde uyguladığı dışarıdan zarar gelmeye önlem amaçlı koruyuculuk,önlemde aktif rol oynamıştır.




tabii günümüzdeki rahatlığı düşünürsek istismarın neden %53'e çıktığını da gayet rahat tanımlarız.




bahsettiğimiz büyük oranda görülmüş olan cinsel istismarın yanısıra, duygusal istismar,fiziksel istismar ve bilerek zara verme de büyük suç teşkil eder.




çocuklar kendilerine inanılmayacağına inandıkları için bu durumu söylemekten çekinirler.ve özellikle ailede büyük problemler varsa itirafları daha da zor olmaktadır.




çocuk istismarını önlemek için lütfen çocuklarımıza kendilerini rahat hissedebilecekleri gibi davranalım ve onları belli ortamlara bırakırken o kadar da rahat davranmayalım.sonuçta bu durumun psikoloji üzerindeki etkileri yıllarca devam edebilmektedir.öyle ki bu çocuklar geleceğimizin ışıklarıdırlar.lütfen bu konuda bilinçlenelim ve bilinçlendirelim.




ayrıca Okan Bayülgen'e bu hassasiyetinden dolayı teşekkür etmek gerek...